Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen bieden voor ieder wat wils op het gebied van watersport, recreatie en natuur. Lekker zwemmen in het helderste water van Nederland of volop genieten van een verscheidenheid aan flora en fauna.

Welkom op de Vinkeveense Plassen

De Vinkeveense Plassen worden gekenmerkt door de legakkers en de ring van 12 zandeilanden. De turfwinning geven de Vinkeveense Plassen haar karakteristieke waaiervormige indeling van de vele sloten en legakkers, die vervolgens overlopen in de plassen. Deze structuur maakt dat je in dit gebied een prachtige ontdekkingsreis kunt maken. Het veenwijdelandschap dat overloopt in de recreatie eilanden aan de zandwinningsplas, maken het gebied verrassend afwisselend. Op de eilanden mag je aanmeren (3 x 24 uur) en kun je heerlijk ontspannen. De Vinkeveense Plassen hebben het schoonste water van de Hollandse Plassen, een perfecte plas dus om te zwemmen. Ook de duiksport heeft hier zijn eigen plek gevonden en is één van de drukste zoetwater duikstekken van Nederland. De zandeilanden zijn ideaal voor iedere watersporter. De toegangssluizen, de Proostdijersluis aan de noordzijde en de Demmerikse sluis aan de zuidzijde, geven iedere watersporter een warm welkom tot de Vinkeveense Plassen. Vanaf Nieuwkoop vaar je door de Oudhuijzersluis en vanaf Mijdrecht vaar je via de Pondskoeksluis. Welkom op de Vinkeveense Plassen.

Plaatsen in het achterland;

Vinkeveen, Baambrugge, Loendersloot, Waver, Abcoude.

Lees meer over de Vinkeveense Plassen op deze website

de Vinkeveense Plassen in 1972

{alt_text}

Een impressie van de Vinkeveense Plassen tijdens een boottocht omstreeks 1972. Door Paulien Berkelaar.

TOP Winkelpolder

{alt_text}

Vanaf deze TOP zijn meerder fiets en wandelroutes te volgen. Bekijk de doorkijkjes en weidse uitzichten over de Vinkeveense Plassen en natuurreservaat Botshol.

Bekijk de TOP

Vinkeveense Plassenroute (fietsroute)

{alt_text}

Pak de fiets!

Het water is ook zeker goed te bewonderen vanaf het vaste land. Pak de fiets en volg de nummers van het fietsknooppunten netwerk. Door middel van deze route komt u op de mooiste plekjes rondom de vinkeveense plassen.

Klik voor de route