Nieuwkoopse plassen

Vooral rustzoekende vaartuigbezitters die houden van natuurtochten komen hier ruim aan hun trekken. Dit van oorsprong afgeveende gebied kent door haar waterhuishouding en bodemtype een grote biodiversiteit. Deze wordt gekenmerkt door zowel de vele soorten heemplanten als de rijke fauna. Naast de plassen wordt dit watergebied gekenmerkt door een meanderend ongerept veenstroompje de Meije. Een prachtig stukje gebied dat als een van de vele vaarroutes, goed bevaarbaar is voor sloepen maar ook voor electroboten. De Noord- en Zuideinderplas zijn onderling verbonden met een route die achter het dorp langs loopt. Ook zijn de Langeraarse Plassen bereikbaar. De vele lintdorpen met nog authentieke bebouwing kenmerken de structuur van ontvening en afwatering en later het vervoer over het water. Dit vormt de mooie dorpsgezichten van de zo kenmerkende Hollandse dorpswaterfronten. Streekproducten en landwinkels laten je dit stuk Holland letterlijk proeven. In Nieuwkoop krijg je het gevoel dat Holland nog met rust wordt gelaten.

Activiteiten

{alt_text}

Er is altijd iets te doen op en rondom de Nieuwkoopse plassen. Een rondvaart, boerengolf, smederijmuseum of alles weten over de polder? Ontdek het hier!

Bekijk de activiteiten

Truffels maken

{alt_text}

Zodra de deur van de Chocolaterie open gaat, komt de geur van gesmolten chocolade u al tegemoet. De chocolatier laat u eerst kennis maken met de specifieke eigenschappen van chocolade.

Meer informatie

Ga mee met de boswachter van Natuurmonumenten

Varend over de Nieuwkoopse Plassen kom je achter de geheimen van het moeras. Vanuit een klein slootje vaar je zo de open plas op. Je kunt dit pareltje in het Groene Hart ook wandelend ontdekken. Van ruige paden door weilanden tot de sprookjesachtige Lusthof De Haeck. Ontdek de verborgen schoonheid van de Nieuwkoopse Plassen.

Het hele jaar door varen de natuurgidsen  over de Nieuwkoopse Plassen. Stap aan boord en ontdek de geheimen van de boswachter. Het hele jaar door zijn er activit​eiten voor jong en oud. Let op de verschillende startplaatsen en vertrektijden. Natuurlijk kunt u zelf ook een bootje huren of gaan wandelen of fietsen. De routes zijn overal duidelijk aangegeven.

 

Meer informatie

Wandel- en kanoroute Pimmetjespad

{alt_text}

Een stukje varen en dan wandelen met het hele gezin op het eilandje de Geitenkamp, midden op de Nieuwkoopse Plassen.

Tijdens de vaartocht geniet je van het weidse uitzicht en op het eiland valt heel wat te beleven: bekijk de torens van Nieuwkoop en spot de bruine kiekendief vanuit een kijkhut. (wandelen: 1 km, kanoën: 3 km)

Bekijk de route

Kijk en geniet!

{alt_text}

"Een oase in het Groene Hart van Nederland, vol met vogels." zegt Sanddesert op Youtube. Deze film is gemaakt op een bootexcursie op de plassen.