Braassemermeer

Het Braassemermeer is een gebied met vele mogelijkheden voor de watersporter. Van oudsher een plas voor echte zeilsporters, maar tegenwoordig steeds meer een plek om heerlijk te dobberen en te ontspannen op het water.

Welkom op het Braassemermeer

Het Braassemermeer, in de volksmond ‘De Braassem’ genoemd, is een 425 hectare groot meer. In het zuiden van dit meer ligt het natuurgebied De Hemmen. Het Braassemermeer is verbonden met de volgende omliggende wateren: De Wijde Aa, de Langeraarse Plassen en de Zegerplas en daarmee een grote uitvalsbasis binnen de Hollandse Plassen. Via dit waternetwerk voer de vroegere handelsvaart vanuit de dorpen naar de grote steden. Vele dorpen zoals Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oude Wetering  en Ter Aar kenmerken zich door de land- en tuinbouw. Achter de zelf bedienbare sluis in Roelofarendsveen ligt een karakteristiek tuinbouwgebied tussen de poelen en sloten van de Veenderpolder. Met een sloep of kano waan je je in een stuk Hollandse tuinbouwhistorie. Het gebied kent een groot aantal zelfkazende boeren, wonend en werkend in een poldersilhouet, tussen de vele molens. Naast land- en tuinbouw bracht het water hier ook een mooie sportcultuur voort. De Braassem heeft vele grote namen binnen de zeilsport voortgebracht, daarnaast is het  een heerlijke plek om te dobberen of een frisse duik te nemen. Welkom op het Braassemermeer.

Plaatsen in het achterland;

Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oude Wetering, Ter Aar, Rijnsaterwoude, Woubrugge, Hoogmade, Bilderdam, Langeraar.

Bezoek hier de website van de Braassemermeer

De polders tussen Kaag en Braassem

{alt_text}

Verhaal van ontginning en haar ontginners.

Wie in het land van Kaag en Braassen rondkijkt, merkt dat het land bestaat uit polders die beschermd worden door honderden kilometers dijken. Het water klotst tegen de rand en aan de andere kant ligt metersdiep pas het land.

Over de ontginning

Toeristisch overstappunten

{alt_text}

Gratis parkeren, passantensteiger en trailerhelling in Rijnsaterwoude.

Parkeer, laat de boot te water en vertrek. Deze twee toeristische overstappunten bieden gratis parkeergelegenheid, passantensteigers en een boothelling. Daarnaast kun je er heerlijk eten bij de naastgelegen restaurants, Restaurant de Dyck en de Watersportvereniging Braassemermeer. 

Parkeer, meer aan of af

Vaar de Tulpenroute

{alt_text}

Een vaartocht vol verhalen over de oer-Hollandse Veender- en Lijkerpolder in Roelofarendsveen. Hier worden honderden miljoenen tulpen gebroeid. Vaar deze polder binnen en laat u meevoeren in het interessante verhaal van de tulpen en hun bijzondere band met deze polder. 

De vaarroute

Kanoroute Braasemermeer en Kagerplassen

{alt_text}

Vaar met je kano langs afwisselende oeverlandschappen van de Braassemermeer en Kagerplassen. Ontdek het molenrijkste gebied van Nederland. Met uw kano ontdekt u nog stiltegebieden die niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerd vaarverkeer. Een mooie aanvulling op deze route is de kano- en sloepenroute door de polder van Roelofarendsveen.

Download de route