Reeuwijkse plassen

De Reeuwijkse plassen bestaan eigenlijk uit dertien kleinere plassen tussen Bodegraven en Gouda. Smalle weggetjes scheiden de van oorsprong ontveende plassen. De plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm, waarin de vroegere verkaveling van de veengronden uit de tijd van de ‘Grote Ontginning’ nog valt te herkennen. Het achterland wordt gekenmerkt door herinneringen aan de Hollandse Waterlinie, met name door het Fort Wierickerschans. Tegenwoordig vormt het fort een bezoekerscentrum van waaruit vele tochten en activiteiten mogelijk zijn. Het water en voor een groot deel de natuuroevers worden gezamenlijk beheerd door gemeente en bewoners in onder andere het project Natuurvriendelijke oevers. Het gebied is beperkt toegankelijk waardoor je er nog echte rust ervaart op en om het water. Actieve recreatie is vooral gericht op de vele fiets- en wandelmogelijkheden. Het gebied heeft letterlijk twee kanten. De kant van intensieve recreatie rondom de plassen en de rust van natuur op de plassen. Het gebied rondom de Reeuwijkse Plassen kent twee gezichten: die van de gezellige drukte in de polders en die van rust op het water.

Fort Wierickerschans

{alt_text}

In 1673 is uit pure noodzaak verdedigingswerk Fort Wierickerschans gebouwd om hiermee een herhaling van het rampjaar 1672 te voorkomen...

De historie

Kanoroute van Johan

{alt_text}

Johan is fanatiek kajaker. Hij laat je graag de mooiste plekjes zien en stippelde twee routes voor je uit rondom de Reeuwijkse plassen. Ga je mee?

Download route

Vlieg met ons mee

{alt_text}

De Reeuwijkse plassen vanuit de lucht. Vlieg met ons mee en ontdek het gebied voor de verandering eens vanuit de lucht.

TOP Reeuwijkse hout

{alt_text}

Lekker ontspannen of juist actief bezig zijn. In en rond Boskoop, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Gouda is het heerlijk fietsen en wandelen. Onderweg komt u terrasjes, sportieve activiteiten en veel cultuurhistorie tegen. Vanaf deze TOP kunt u verschillende routes volgen.

Meer informatie

We delen de Reeuwijkse plassen

{alt_text}

Eropuit in Bodegraven-Reeuwijk bundelt al het moois dat deze gemeente te bieden heeft aan recreatie, natuur, monumenten, horeca, winkels en logies. En dat willen we met je delen!

Volg Facebook